Gevaarsetiketten voor lithiumbatterijen

Gevaarsetiketten voor lithium-ion batterijen voor in het vliegtuig
Gevaarsetiketten voor lithium-ion batterijen voor in het vliegtuig

‘Jij verkoopt dingen op internet. Heb jij wat aan deze etiketten?’ vraagt een kennis aan me. Ze laat me twee rollen met gevaarsetiketten zien. De ene rol ingepakt, de andere aangebroken. De etiketten geven aan dat er lithium-ion batterijen in de verpakking zitten en zijn geschikt voor het vliegtuig.
‘Wilde je een batterijenhandeltje beginnen?’ vraag ik.
Ze heeft ze weer van iemand anders gehad, die met een reisgenoot ging vliegen. De reisgenoot wilde een zuurstofapparaat meenemen in het vliegtuig. De gevaarsetiketten moesten op de verpakking worden geplakt, zodat iedereen kon zien dat er lithiumbatterijen in het apparaat zaten.
‘Dan heb je toch maar een of twee etiketten nodig?’ vraag ik.
En dat was nu juist het probleem. Ze bestelde op internet per ongelijk twee rollen in plaats van twee etiketten en was hevig verbaasd toen er een doos kwam in plaats van een envelop.
Nu heb ik er 198 in de aanbieding.

Gevaarsetiketten voor lithiumbatterijen in het vliegtuig

Berlijn zonder muur in 1950

Een kijkje in het Berlijn van 1950, toen de muur nog niet was gebouwd. De muur werd pas in 1961 gebouwd.
Een kijkje in het Berlijn van 1950, toen de muur nog niet was gebouwd. De muur werd pas in 1961 gebouwd.

De muur in Berlijn is geplaatst in 1961

De muur in Berlijn is een van de bizarste bouwwerken van de koude oorlog. De koude oorlog was een periode van gewapende vrede in de tweede helft van de twintigste eeuw. De Berlijnse muur scheidde jarenlang de Bundesrepublik Deutschland (BRD) van de Deutsche Demokratische Republik (DDR). De BRD maakte deel uit van het vrije westen, de DDR van het communistische oosten. De Berlijnse muur werd pas in de zomer van 1961 geplaatst en niet direct na de tweede wereldoorlog in de zomer van 1945, zoals veel mensen denken.

Na WOII, maar voor de muur

Voor de muur gaven grenspaaltjes, slagbomen en markeringen op bomen de grens tussen het vrije westen (BRD) en de boeren en arbeidersrepubliek (DDR) aan. Natuurlijk controleerde de grenspolitie of personen zich in het juiste deel van de stad bevonden, maar deze controles waren allerminst waterdicht. Hierdoor vertrokken met name jonge hoogopgeleide mensen naar het vrije westen en vonden de goedkopere Oost-Duitse producten gretig aftrek bij West-Duitsers die op de zwarte markt eenvoudig hun West-Duitse marken konden omwisselen voor de goedkopere Oost-Duitse variant. Dit gedrag was een bedreiging voor de socialistische staat. De Berlijnse muur had het doel om dat te voorkomen.

Bewijs over de muur op internet

Het bewijs dat de muur niet direct na de oorlog werd geplaatst is te vinden op internet. Mooi hè, dat een modern medium een kijkje kan geven in een tijdperk waarin het zelf niet bestond. Cold War Camera: Berlijn 1950s laat zien dat de toen nog gehavende stad in de jaren vijftig echt nog geen muur had.

Waardevolle rommelmarkten

Aliens te koop aangeboden op een rommelmarkt
Aliens te koop aangeboden op een rommelmarkt

Waardevolle rommelmarkten

Het leuke aan rommelmarkten is het onverwachte. Het begint al als je de hal nadert. Je verheugt je. Wat zal er binnen te zien zijn? Hebben de standhouders hun zolder leeg geruimd, waarop ze jarenlang voor jou waardevolle spullen hebben verzameld. Staan er veel professionele handelaars? Zijn het overwegend marktkooplui die hun overtollige partijen aan de man brengen? Of konden de standhouders geen afstand doen van hun spulletjes en was een dagje op en neer naar de gemeentewerf eigenlijk een betere tijdsbesteding geweest.

In de rij voor rommelmarkt

Met een beetje geluk staat er een rij om binnen te komen. Dat geeft tenminste altijd het gevoel dat je niet de enige bent en dat je de markt goed hebt gekozen. En terwijl je de frituurdampen van de strategisch opgestelde mobiele frietkraam inademt, bekijk je de andere wachtenden. Een verwaarloosde vrouw met een boodschappentrolley, de hippe dertigers in vintagekleding, mannen in campinguniform met teveel bling bling, kinderen die het losgeld verwachtingsvol uit hun broekzak halen om te tellen, de man die verplicht mee moest en de zwijgende verzamelaars. Ze staan er allemaal.

Wat is het aanbod

Met licht versnelde ademhaling bekijk je de mensen die nu al naar buiten komen. Dat kun je eigenlijk altijd beter laten. Komen ze met niks naar buiten, dan wekken ze het idee dat het aanbod waardeloos is. Komen ze met gevulde tassen of zelfs vuilniszakken naar buiten, dan wekken ze het idee dat je te laat bent.