Waardevolle rommelmarkten

Aliens te koop aangeboden op een rommelmarkt
Aliens te koop aangeboden op een rommelmarkt

Waardevolle rommelmarkten

Het leuke aan rommelmarkten is het onverwachte. Het begint al als je de hal nadert. Je verheugt je. Wat zal er binnen te zien zijn? Hebben de standhouders hun zolder leeg geruimd, waarop ze jarenlang voor jou waardevolle spullen hebben verzameld. Staan er veel professionele handelaars? Zijn het overwegend marktkooplui die hun overtollige partijen aan de man brengen? Of konden de standhouders geen afstand doen van hun spulletjes en was een dagje op en neer naar de gemeentewerf eigenlijk een betere tijdsbesteding geweest.

In de rij voor rommelmarkt

Met een beetje geluk staat er een rij om binnen te komen. Dat geeft tenminste altijd het gevoel dat je niet de enige bent en dat je de markt goed hebt gekozen. En terwijl je de frituurdampen van de strategisch opgestelde mobiele frietkraam inademt, bekijk je de andere wachtenden. Een verwaarloosde vrouw met een boodschappentrolley, de hippe dertigers in vintagekleding, mannen in campinguniform met teveel bling bling, kinderen die het losgeld verwachtingsvol uit hun broekzak halen om te tellen, de man die verplicht mee moest en de zwijgende verzamelaars. Ze staan er allemaal.

Wat is het aanbod

Met licht versnelde ademhaling bekijk je de mensen die nu al naar buiten komen. Dat kun je eigenlijk altijd beter laten. Komen ze met niks naar buiten, dan wekken ze het idee dat het aanbod waardeloos is. Komen ze met gevulde tassen of zelfs vuilniszakken naar buiten, dan wekken ze het idee dat je te laat bent.