Berlijn zonder muur in 1950

Een kijkje in het Berlijn van 1950, toen de muur nog niet was gebouwd. De muur werd pas in 1961 gebouwd.
Een kijkje in het Berlijn van 1950, toen de muur nog niet was gebouwd. De muur werd pas in 1961 gebouwd.

De muur in Berlijn is geplaatst in 1961

De muur in Berlijn is een van de bizarste bouwwerken van de koude oorlog. De koude oorlog was een periode van gewapende vrede in de tweede helft van de twintigste eeuw. De Berlijnse muur scheidde jarenlang de Bundesrepublik Deutschland (BRD) van de Deutsche Demokratische Republik (DDR). De BRD maakte deel uit van het vrije westen, de DDR van het communistische oosten. De Berlijnse muur werd pas in de zomer van 1961 geplaatst en niet direct na de tweede wereldoorlog in de zomer van 1945, zoals veel mensen denken.

Na WOII, maar voor de muur

Voor de muur gaven grenspaaltjes, slagbomen en markeringen op bomen de grens tussen het vrije westen (BRD) en de boeren en arbeidersrepubliek (DDR) aan. Natuurlijk controleerde de grenspolitie of personen zich in het juiste deel van de stad bevonden, maar deze controles waren allerminst waterdicht. Hierdoor vertrokken met name jonge hoogopgeleide mensen naar het vrije westen en vonden de goedkopere Oost-Duitse producten gretig aftrek bij West-Duitsers die op de zwarte markt eenvoudig hun West-Duitse marken konden omwisselen voor de goedkopere Oost-Duitse variant. Dit gedrag was een bedreiging voor de socialistische staat. De Berlijnse muur had het doel om dat te voorkomen.

Bewijs over de muur op internet

Het bewijs dat de muur niet direct na de oorlog werd geplaatst is te vinden op internet. Mooi hè, dat een modern medium een kijkje kan geven in een tijdperk waarin het zelf niet bestond. Cold War Camera: Berlijn 1950s laat zien dat de toen nog gehavende stad in de jaren vijftig echt nog geen muur had.