Hoorspel hoogtijdagen met Triffids John Wyndham

Vintage look radio
Vintage look radio

Hoogtijdagen hoorspel

De naoorlogse hoogtijdagen van het hoorspel speelden zich af in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. In die periode zijn diverse boeken bewerkt tot hoorspel en op de radio uitgezonden. Met name sciencefictionboeken zijn in die periode vaak tot hoorspel bewerkt. Dat kan natuurlijk aan het tijdperk hebben gelegen. De ruimtevaart kwam op en de mensheid ondernam reizen naar de maan en droomde of griezelde bij de gedachte om buitenaards leven te ontmoeten of planeten te koloniseren. Hoe de maatschappij na zo’n invasie was ingericht was een bron van inspiratie voor veel schrijvers.

Triffids John Wyndham bekend hoorspel

Een zeer bekend hoorspel uit die tijd is De Triffids komen van John Wyndham. Het verhaal spreekt tot de verbeelding. Het grootste deel van de mensheid is blind, nadat een meteorietenregen neerdaalde op aarde. De overblijvers die nog wel kunnen zien, gaan de strijd aan met elkaar en met de Triffids. De Triffids zijn een gevaarlijke intelligente plantensoort die oorspronkelijk voor de olieproductie in speciale Triffid boerderijen werd gehouden.
John Wyndham schreef The Day of the Triffids in 1951. In de jaren vijftig en zestig verschenen diverse hoorspelen van dit boek, waaronder een Nederlandse versie. Maar John Wyndham schreef meer, dat vandaag de dag mogelijk interessanter is.

The Kraken Wakes John Wyndham hoorspel

Na De Triffids komen schreef John Wyndham in 1953 The Kraken Wakes. Dat boek verscheen in Amerika onder de titel Out of the Deeps en in Nederland onder de titel Invasie uit de ruimte. In dit verhaal landt buitenaards leven dat afkomstig is van een gasreus in onze oceaan, omdat alleen diep onder water de druk hoog genoeg is om te kunnen overleven. In principe kunnen de mensheid en deze levensvorm naast elkaar bestaan zonder last van elkaar te hebben. Toch gebeurt dat niet en er ontaardt een grimmige strijd in een verdeelde wereld. Als gevolg van die strijd verandert het klimaat op aarde ingrijpend. Het is een verhaal dat op sommige punten nog steeds belachelijk actueel is. Het leuke is dat van The Kraken Wakes een Engelstalig hoorspel is gemaakt, dat gratis is te beluisteren via het internet archief.